• Suesuega a Harvard: O le faamalositino o le auala sili lea e teu ai tupe ia te oe lava

Suesuega a Harvard: O le faamalositino o le auala sili lea e teu ai tupe ia te oe lava

Reddy, o se polofesa lagolago a le falemaʻi i le Harvard Medical School ma o se tagata tomai faʻavaomalo aloaʻia i le matata o le neuropsychiatry, na tusia i le tusi "Exercise Transforms the Brain": O le faamalositino o le mea moni o le tupe sili ona lelei i le faiʻai.

Suesuega a Harvard: O le faamalositino o le auala sili lea e teu ai tupe ia te oe lava

1. O le faamalositino e te atamai ai

Ou te le iloa pe na e mauaina lenei aafiaga:

E te lagona le paie ma le vaivai, tu i luga ma faʻagaoioi ou maso ma ponaivi, ma vave ona lagona le tele o le ala;

O galuega ma suʻesuʻega e le lelei, alu i fafo ma tamoʻe mo ni nai taamilosaga, ma o le a vave ona manuia le setete.

E pei ona fai mai se tasi: o le sili ona manaia o faamalositino o le tausia lea o le faiʻai i se tulaga sili ona lelei.

O Wendy, o se polofesa o le neuroscience e suʻesuʻe le mafaufau umi, na faia se suʻega ia te ia lava ma faʻamaonia ma le manuia.

I le taimi o le rafting, na faafuasei ai ona ia iloaina o ia o se tagata sili ona vaivai a o talavou, o lea na ia filifili ai e ulufale i le faletaalo e faamalositino.

Ina ua mavae le sili atu ma le tausaga o faamalositino, e le gata na mafai ona toe maua se foliga slim, ae na ia iloa ai foi ua faaleleia lona mafaufau ma le mafaufau.

Sa matua fia iloa e ia lenei mea ma suia lana suʻesuʻega i suiga i le faiʻai e mafua mai i le faamalositino.

Ina ua maeʻa ana suʻesuʻega, na ia iloa ai o le faʻamalositino umi e mafai ona i ai se aafiaga tele i le tino, physiology, ma le gaioiga o le faiʻai:

Na'o le fa'agaoioi o lou tino e mafai ona i ai se puipuiga vave ma umi se taimi i lou fai'ai e mafai ona tumau i le olaga atoa."

Na taʻua e Leonardo da Vinci i se tasi taimi: O le gaioiga o le puna o le ola uma.

E tusa lava po o le a le matua poʻo le galuega o loʻo e iai, e mafai ona e faʻaogaina le faʻamalositino e atiaʻe ma puipuia ai lou faiʻai, ina ia mafai ai ona e faʻamausaliina le gaioiga i le olaga.

4

2. O le faamalositino e te fiafia ai

E le gata o le faamalositino umi e suia ai ou foliga vaaia, e aumaia ai foi ia te au se lagona mautinoa lea e susulu mai i totonu.

O le lagona o le soifua manuia e aumaia e le faamalositino o loo taoto i le mea moni e mafai ai ona tatou faamatuu atu le atuatuvale, faamama o tatou lagona, ma maua uma le fiafia faaletino ma le mafaufau.

Brendon Stubbs, o se tagata tomai faapitoa i taaloga ma le soifua maloloina o le mafaufau, na faia se suʻega:

Na ia tuʻuina tagata auai i le vaiaso o aʻoaʻoga faʻamalositino, sosoo ai ma le fitu aso malolo e mataʻituina ai o latou mafaufau pe a uma ona latou le toe faʻamalositino.

na faʻaalia ai iʻuga o tagata auai uma na oʻo i le tele o fesuiaiga i le tele o faʻamaumauga, ma o latou tulaga faʻale-mafaufau na pa'ū i le averesi o le 15%.

Faatasi ai ma i latou, o le crankiness na siitia i le 23%, o le mautinoa na faʻaitiitia i le 20%, ma le toʻa na faʻaitiitia i le 19%.

I le faaiuga o le suʻega, na mapuea se tasi na auai: "O loʻu tino ma loʻu mafaufau e sili atu ona faalagolago i faamalositino nai lo le mea na ou mafaufauina."

II le taimi ua tuanaʻi, na o suiga faaletino na matou matauina e mafua mai i le faʻamalositino ma le mata le lava.E pei ona iloa e tagata uma, o le faamalositino e mafai foi ona i ai se aafiaga taua i o tatou lagona.

O le faamalositino o le a tatou maua ai se lagona pulea ma le mautinoa o le tagata lava ia, ma aveese ai lagona le lelei e pei o le atuatuvale ma le popole.

I le taimi lava e tasi, e mafai foi ona faʻalauteleina le faʻalilolilo o le dopamine, lea e iai le aʻafiaga o le faʻateleina o le fiafia, ma faʻateleina ai lo tatou fiafia pe a tatou gaoioi.

O tagata e fa'amalositino atili ma fiafia i ta'aloga o le a sili atu ona fiafia i lu'itau ma fiafia i le olaga i ta'aloga o lo'o malepelepe pea lava pea.

2

3: Puleaina le olaga, amata i taaloga

O Wang Enge, o le sa avea muamua ma peresitene o le Iunivesite o Peking, na fai mai i se tasi taimi ina ua ia nofoia le tofi: E manaomia e se tasi ona faia ni “uo e toalua” i le olaga o se tasi, o le tasi o le faletusi ma le isi o le malae taalo.O le faamalositino o se auala tāua e fesoasoani ai i le atiina aʻe o le faiʻai, ma o se uō lelei foʻi e mafai ona tatou ō faatasi i le olaga atoa.Ina ia sili atu le malosi o faamalositino, mafaufau i fautuaga nei:

Muamua, Amata i le savali ma saili lau taaloga e sili ona e fiafia i ai.

E pei o le muagagana, "E faigata uma amataga."

Mo tagata e leai ni faʻavae i taʻaloga, o le savali, lea tatou te masani ai, o le auala sili lea e atiaʻe ai masaniga faʻamalositino.

Aua e fesoasoani ia i tatou e foia lo tatou fefe i taaloga ma amata le suiga ma le mautinoa.

Ma, matou te taumafai i taʻaloga eseese e suʻe ai se tasi pe sili atu e fetaui ma i matou.

Afai e te fiafia i le lagona o le afu tele, ona e alu lea e tamoe ma siva;

Afai e te fiafia i se auala agamalu e faʻalautele ai lou tino ma lou mafaufau, e mafai ona e faʻataʻitaʻi yoga ma Tai Chi;

Filifili ni ta'aloga se lua pe tolu e te fiafia i ai, fa'asaienisi le taimi e fa'ata'ita'i ai, ma fiafia i le fiafia o ta'aloga!

 Lona lua, lu'iina pea ta'aloga fou e tui ai le malosi i totonu o le fai'ai.

E pei lava o le pa'u o le mamafa o loʻo i ai le maualuga, e faʻapea foʻi le faʻamalositino e toe faʻaleleia ai le faiʻai.

A atiina ae e lou tino le masani o le faamalositino ma fetuutuunai i le pao o faamalositino, o le faaosofia o le tino ma le faiʻai e ala i le faamalositino o le a ulu atu i se tulaga o le stagnation.

O le mea lea, e tatau ona tatou faʻataʻitaʻiina taʻaloga fou mai lea taimi i lea taimi, tuʻu le tino e amata se taamilosaga fou o luitau, ma o le a toe atiaʻe le faiʻai.

Afai e te masani i le nofo to'atasi i ta'aloga, e mafai ona e fa'ata'ita'i i ta'aloga felagolagomai e pei o le badminton ma le pasiketipolo;

Afai e te toe faia i taimi uma taʻaloga masani e pei o le faaseʻeina o maea ma le tamoʻe, atonu e te mulimuli ia Pamela ma isi tagata tomai faʻapitoa e auai i le masani o toleniga.

 Lona tolu, pe a uma ona faʻamalositino, fai mea sili ona taua.

I totonu ole 1-2 itula pe a uma le faamalositino, o le taimi lea mo le faiʻai e faʻateleina neu ma faʻamalosia le hippocampus.

Afai e te filifilia mea faafiafia ma mea e malolo ai e pei o le matamata i tala faatino ma le moe pe a uma le faamalositino, o le a avea ma se maʻimau o galuega faʻaopoopo faʻatau e aumaia e le faʻamalositino i le faiʻai.

E mafai e tamaiti aoga ona tauloto ma foia faafitauli pe a uma ona faamalositino;e mafai e tagata faigaluega o le ofisa ona faʻaalu o latou taimi e tusi ai otootoga ma fai laulau;e mafai e le aufaipisinisi ona mafaufau e uiga i le fuafuaina o galuega i le lumanaʻi.

E tatau ona e iloa e na'o le taimi lava e fa'aoga atoatoa ai le fai'ai pe a uma le fa'amalositino e mafai ona "atamai" moni.

O se tagata e moe i le fale i aso uma e le iloa o loʻo i ai se isi ituaiga fiafia mo tagata i luga o le taʻavale.

E ui lava e le mafai e taʻaloga ona tuʻuina mai ia i tatou taui tatou te manaʻo ai i se taimi puupuu.

Ae o le pipii i ai mo se taimi umi o le a maua ai e i tatou se tino malosi, se faiʻai e sili atu ona fetuutuunai ma se lagona fiafia, ma amata ai se olaga o le tuʻufaʻatasia faifaipea.Ona e iloa ai lea: o le faamalositino o se tupe sili ona lelei i le olaga

3


Taimi meli: Au-01-2022